Polityka cookies

W ramach naszej strony wykorzystujemy pliki cookies w celu ułatwienia i ulepszenia korzystania ze strony. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Ponadto, po wyrażeniu zgody, pliki cookies będą wykorzystywane do celów reklamowych związanych z analizą zachowań użytkowników oraz do celów statystycznych. Możesz wyłączyć stosowanie plików cookies dla tych celów poprzez dokonanie zmiany ustawień Twojej przeglądarki lub przez kliknięcie przycisku poniżej: Ustawienia.

Więcej informacji na temat plików cookies możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.

Składniki

Słód jęczmienny

Produkuje się w słodowniach z ziarna różnych gatunków zbóż. Najczęściej wykorzystywanym do tego celu surowcem jest ziarno jęczmienia, z którego otrzymuje się słody jasne i ciemne na potrzeby przemysłu browarniczego. Proces słodowania ziarna trwa 5–8 dni i składa się z kilku etapów: czyszczenia i sortowania, moczenia, kiełkowania, suszenia, podkiełkowywania oraz magazynowania.

Składniki - słód jęczmienny

Na skład chemiczny słodu jęczmiennego wpływa skład chemiczny ziarna oraz parametry procesu jego słodowania. Oplewione ziarno jęczmienia zawiera: węglowodany (62–75%), białka (10,5–14,5%), tłuszcze (1,9–2,6%), składniki mineralne (2,7–3,1%) oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Wymagania przemysłu słodowniczego odnośnie do składu chemicznego ziarna jęczmienia przeznaczanego do produkcji słodu dotyczą głównie zawartości białka oraz skrobi. Za najbardziej odpowiednią uważa się zawartość białka od 10,0 do 10,8%, a za dopuszczalną – od 9,5 do 11,5%.

Słody znajdują coraz większe zastosowanie jako dodatki do żywności, przede wszystkim ze względu na ich barwę oraz smak i zapach. Mogą być używane także w celu podwyższenia wartości odżywczej produktu, a nawet jako nośnik enzymów oraz środek słodzący. Słody są dodawane m.in. do wyrobów piekarsko-ciastkarskich, lodów, zbożowej kawy słodowej, sosów, koncentratów, zup, odżywek.

Produkty na bazie słodu jęczmiennego warto spożywać z powodu zwiększonej przyswajalności składników ziarna po procesie słodowania. Eksperci zalecają je także kobietom w okresie karmienia piersią ze względu na działanie laktogenne (zwiększenie syntezy prolaktyny).

Informacje opracowane przez Pracowników Zakładu Technologii Zbóż SGGW.

//